Содержимое

Скільки часу перетравлюються в шлунку продукти, які ви їсте. Перелік

Щоб їжа принесла людині користь і дала необхідну енергію, вона повинна перетворитися в хімічні елементи, які засвояться нашим організмом.

Цей процес починається ще в роті, коли слина розчиняє, а зуби подрібнюють їжу. Потім їжа потрапляє в шлунок, де на неї впливають шлункові соки. Звідти їжа потрапляє в кишечник, де продовжує взаємодіяти з шлунковим соком.

Потім вона всмоктується через капіляри в кров, що проходить через печінку. Ферменти в печінці знешкоджують токсини, зберігаючи при цьому корисні мікроелементи, вітаміни і глюкозу.

Для підтримки здоров’я слід їсти якомога більше продуктів, які засвоюються за невеликий проміжок часу. Таким чином ви бережете свою травну систему, а організм витратить менше енергії на переробку їжі.

Також не рекомендується поєднувати між собою продукти, які мають різний час засвоєння.

Ось яку швидкість засвоєння мають різні продукти:

  • Бульйон (овочевий, курячий, м’ясний) – 20-40 хвилин.
  • Вода (натще) – відразу надходить в кишечник.
  • Овочеві та фруктові соки – 15-30 хвилин.
  • Чай – 60 хвилин.

2. Овочі і гриби.

  • Гриби – 5-6 годин.
  • Зелень – 30-40 хвилин.
  • Кабачки варені – 40-50 хвилин.
  • Капуста квашена – 4 години.
  • Капуста свіжа – 3 години.
  • Картопля варена – 2-3 години.
  • Картопля смажена – 3-4 години.
  • Картопля молода – 2 години.
  • Кукурудза варена – 40-50 хвилин.
  • Морква свіжа – 50-60 хвилин.
  • Огірки – 30-40 хвилин.
  • Перець болгарський – 30-40 хвилин.
  • Помідори – 30-40 хвилин.
  • Салат – 30-40 хвилин.
  • Салати, заправлені олією, – 50-60 хвилин.
  • Буряк варений – 45-55 хвилин.
  • Топінамбур – 1,5-2 години.

3. Фрукти і ягоди.

  • Ананас – 40-60 хвилин.
  • Апельсин – 30 хвилин.
  • Банан – 45-50 хвилин.
  • Виноград – 30 хвилин.
  • Вишня – 40 хвилин.
  • Грейпфрут – 30 хвилин.
  • Груша – 40 хвилин.
  • Ківі – 20-30 хвилин.
  • Манго – 1,5-2 години.
  • Персик – 40 хвилин.
  • Яблуко – 40 хвилин.
  • Горох – 2-2,5 години.
  • Горошок зелений – 2-2,5 години.
  • Соя – 2 години.
  • Квасоля – 3 години.
  • Сочевиця – 3 години.

5. Сухофрукти і горіхи.

  • Ізюм – 2 години.
  • Горіхи (волоські, кедрові, фундук, арахіс) – 3 години.
  • Насіння соняшника, гарбуза, кунжуту – 2 години.
  • Фініки – 2 години.
  • Чорнослив – 3 години.

6. Крупи і каші.

  • Гречка – 60-80 хвилин.
  • Вівсянка – 60-80 хвилин.
  • Перловка – 60-80 хвилин.
  • Пшоно – 60-80 хвилин.
  • Рис – 60-80 хвилин.

7. Молочні продукти.

  • Йогурт – 2 години.
  • Кисломолочні напої (кефір, ряжанка) – 60 хвилин.
  • Молоко – 2 години.
  • Морозиво – 2-2,5 години.
  • Сир твердий – 4-5 годин.
  • Сир жирний – 2 години.
  • Сир знежирений – 90 хвилин.
  • Баранина – 3-3,5 години.
  • Яловичина – 3-4 години.
  • Індичка – 2 години.
  • Курка – 1,5-2 години.
  • Пельмені – 3-3,5 години.
  • Сало – 5-6 годин.
  • Свинина – 3,5-5 годин.

9. Риба і морепродукти.

  • Креветки – 2-2,5 години.
  • Молюски – 2,5-3 години.
  • Риба жирна – 50-80 хвилин.
  • Риба нежирна – 30 хвилин.

10. Борошняні вироби.

  • Білок яєчний – 30 хвилин.
  • Жовток яєчний – 45 хвилин.
  • Яєчня, омлет – 2-3 години.
  • Яйця варені – 2-2,5 години.

12. Солодощі.

Скільки часу займає перетравлення і засвоєння різних продуктів

Іноді, не будучи медиком, варто заглибитися в деталі процесу травлення, оцінити, скільки часу їжа проходить через шлунково-кишкового тракту, зіставити засвоєння продуктів по тривалості. Навіщо знати, як швидко переварити їжу? Організм же дока в цьому питанні, нехай сам займається. Тому що неусвідомлений вибір невдалих поєднань ускладнює роботу шлунка і провокує виникнення ускладнень. Давайте розберемося, чому важливо знати час перетравлення їжі.

Скільки годин перетравлюється їжа у людини

Споживання у вигляді їжі паливо вкрай важливо для функціонування організму. Без необхідних поживних речовин неможливі розвиток, відновлення і захист клітин. З`їдені продукти проходять довгий шлях, перш ніж стати потрібними для тіла цеглинками, однак енерговитрати по обробці сильно залежать від приналежності їжі до певного класу.

Відповідь на питання, скільки їжа перетравлюється в шлунку, може здивувати діапазоном: від півгодини до 6 годин. Через якийсь час їжа потрапляє в кишечник? Через 7-8 годин просування по тонкій кишці з паралельним розщепленням їжа переходить в товсту кишку, де може перебувати близько 20 годин. Під
сумуємо, скільки максимально буде оброблятися харчове паливо до калу (просимо вибачення за термінологію «ні до столу»): в районі 1,5 доби.

Варто розділяти поняття «перетравлення» і «засвоєння». Перше визначає, скільки часу їжа знаходиться в шлунку, піддаючись переробці у вигляді розщеплення на прості хімічні сполуки. Друге має на увазі всмоктування отриманих елементів і використання їх для поповнення енергетичних потреб, регенерації клітинних тканин, підтримки життєздатності органів і систем.

Термін закінчення переробки білка значно відрізняється від показників, скільки засвоюється вуглеводів і жирів за той же період. Для першого процес розщеплення збігається з моментом перетравлення, полегшуючи подальше всмоктування, для других перетравлення перекидається вже на кишечник (складні вуглеводи), відтягуючи проникнення в кров.

Важливо розібратися, скільки їжа знаходиться в шлунку, розмежувати час перетравлення продуктів і час засвоєння. Лікарями не рекомендується змішувати прийоми їжі, закидаючи нову партію «палива» до повної переробки старої. У нашій статті перетравлення буде мати на увазі і повне засвоєння для легкості орієнтування.

Що засвоюється швидше за все (таблиця)

Період, який вказує, через який час їжа потрапляє в кишечник після обробки в шлунку, і є швидкість перетравлення. Продукти відрізняються іноді прямо протилежними характеристиками щодо даного параметра.

Таблиця перетравлення їжі за часом допоможе систематизувати показники і розбити їжу на групи.

Скільки перетравлюються фрукти – 35-45 хвилин

Скільки перетравлюється риба – 1 година

Скільки перетравлюється каша – 2 години

Більше 3-4 годин або просто виводиться.

Скільки перетравлюється свинина – до 6 годин

Стало зрозуміло, скільки перетравлюється їжа в шлунку. Таблиця відображає приблизні вектори угруповання продуктів, представляючи загальну картину. Однак певні способи обробки та змішування інгредієнтів можуть вплинути на засвоєння їжі. Виділимо три ступені ускладнення життя шлунково-кишковому тракту:

1. Однакове час перетравлення, немає термічної обробки, що не підмішуються жири і цукор.

2. Однакове час перетравлення, додається цукор або масло, спеції.

3. Різні часи перетравлення, різна обробка і способи приготування, додаються масла або жири.

У третій ситуації організму буде особливо важко засвоїти надійшло паливо через жирів, що створюють відразливу шлунковий сік плівку, і розтягування часу обробки «матеріалу». Відчуття тяжкості і відсутність апетиту підкажуть вам, як довго перетравлюється їжа насправді. Проста сполучуваність компонентів за часом обробки і упокорення фанатизму від жирів поліпшать загальне самопочуття.

Як перетравлює шлунок їжу – рекомендації по харчуванню

Грамотний аналіз даних, скільки перетравлюється їжа, дозволить вибудувати непогрішиму систему харчування, що ідеально підходить організму. Існує ряд загальних правил, дотримання яких набагато полегшить роботу шлунково-кишкового тракту:

1. Намагайтеся не змішувати продукти різних часових параметрів, щоб не навантажувати шлунок.

2. Прагніть створювати рецепти і поєднання в рамках однієї тимчасової групи.

3. Додавання масел збільшує тривалість перетравлення їжі в середньому на 2-3 години.

4. Розведення будь-якою рідиною неперетравленої їжі знизить концентрацію шлункового соку, ускладнить обробку «матеріалу» і заб`є кишечник неперетравлені залишками, схильними до бродінню.

5. Рекомендується ретельно прожовувати їжу, подрібнюючи і обробляючи її ферментами слини.

6. Варені й смажені продукти втрачають частину корисних властивостей і позбавляються початкової структури, тому час перетравлення зростає в 1,5 рази.

7. Холодна їжа переробляється швидше і може привести до ожиріння в зв`язку з порушенням процесу засвоєння. Швидше повертається почуття голоду, порушуються процеси всмоктування і утилізації, кишечник піддається процесам гниття. Особливо це правило стосується білкової їжі, яка повинна перетравлюватися не менше 4 годин, а в холодному вигляді залишає організм за 30 хвилин.

8. Враховуйте, що найсприятливіший час для обробки «матеріалу» – обідній, так що спрагу змішування несумісних категорій модно вгамувати без наслідків. Сніданок і вечеря не відрізняються подібною активністю, тому намагайтеся підбирати продукти одного часу перетравлення і швидкого засвоєння.

9. На питання, перетравлюється їжа під час сну, відповіддю стане заклик до простій л
огіці. Нічна пора – період відпочинку і відновлення для всього організму, включаючи шлунково-кишковий тракт. Наїдатися перед сном рівносильно набивати шлунок марною гнилої їжею, оскільки перетравлювати і засвоювати перебродило за ніч паливо організм буде тільки вранці.

Незважаючи на візуальну відособленість і самостійність ШКТ показники, за скільки годин перетравлюється їжа в шлунку, іноді безпосередньо залежать від нашого усвідомленого вибору. Полегшуйте організму роботу.

Кращий час для різних продуктів

Показник, скільки годин перетравлюється їжа в шлунку, безпосередньо залежить від характеру самого матеріалу. Дану тему вже торкнулася наведена вище таблиця «Час перетравлення продуктів в шлунку людини», тепер розберемо категорії докладніше.

Крупи і бобові

  • Візьмемо крупи. Гречка – час перетравлення зупиниться на 3 години.
  • Час перетравлення рису в шлунку становить 3 години.
  • Час перетравлення пшоняної каші – 3 години.
  • Скільки перетравлюється перловка? Теж 3 години.
  • Час перетравлення вівсяної каші становить 3 години.
  • Скільки перетравлюється вівсянка на воді (з пластівців)? Всього 1,5 години.
  • Перетравлюється чи кукурудза в організмі людини? Так, якщо в тілі достатньо ваги для виділення потрібних ферментів. Процедура займе 2,3 години (кукурудза крупа).
  • Перейдемо до бобовим. Сочевиця скільки перетравлюється? Відповідь – 3 години.
  • Скільки перетравлюється горох (сухий) – 3,3 години.
  • Час перетравлення зеленого горошку зупиниться на 2,4 години.
  • Скільки перетравлюється квасоля в шлунку? Не менше 3 годин.
  • Скільки перетравлюється свинина залежить від частини: вирізка – 3,3 години, корейка – 4,3 години.
  • Час перетравлення баранини сходиться на 3,3 години.
  • Скільки за часом засвоюється куряча грудка? Близько 3,2 години.
  • Скільки годин перетравлюється м`ясо (яловичина) не залежить від частини. Приблизно 3,3 години.
  • Скільки перетравлюються пельмені в шлунку – 3,3 години.
  • Час перетравлення сала може перевалити за добу.

морепродукти

  • Скільки часу перетравлюється риба залежить від різновиду: нежирна (тріска) вкладеться в 30 хвилин, жирна (оселедець, лосось, форель) – 50-80 хвилин.
  • Скільки перетравлюються креветки? Близько 2,3 години.
  • Засвоєння морських коктейлів займе приблизно 3 години.
  • Скільки перетравлюється картопля? Молодий – 2 години.
  • Скільки перетравлюється смажена картопля? Уже 3-4 години. Варена – всього 2-3 години.
  • Як засвоюється морква в сирому вигляді? За 3 години. Питання, чому морква не засвоюється без масла, не зовсім коректний: погано всмоктується вітамін А, оскільки він жиророзчинний. З маслом моркву довше перетравлюється, але користь вище.
  • Скільки перетравлюється капуста свіжа (білокачанна) – 3 години.
  • Скільки перетравлюється квашена капуста в шлунку? Близько 4 години.
  • Скільки перетравлюється варений буряк? Це займе приблизно 50 хвилин.
  • Скільки перетравлюється огірок? В середньому 30 хвилин (як помідори, салат, перець, зелень).
  • Овоч кукурудза не перетравлюється довше 45 хвилин (зварити без масла).
  • Розглянемо ківі. Час перетравлення складе 20-30 хвилин.
  • Скільки перетравлюється апельсин – 30 хвилин.
  • Візьмемо грейпфрут. Час перетравлення становить 30 хвилин.
  • За якийсь час перетравлюється яблуко? Процес займе 40 хвилин.
  • Скільки засвоюється банан? Приблизно 45-50 хвилин.
  • Ставите питанням, скільки перетравлюється ананас? Відповідь – 40-60 хвилин.
  • Скільки перетравлюється манго? Близько 2 години.

Інші продукти тваринного походження

  • Скільки засвоюється молоко – 2 години.
  • Скільки засвоюється сир за часом? Приблизно 2,5 години. Сир знежирений? Близько 2,4 години.
  • Скільки перетравлюється сир – 3,3 години.
  • Цікаво, за скільки засвоюється кефір? Від 1,4 до 2 годин (нежирний – жирний).
  • Час перетравлення ряжанки складе 2 години.
  • Скільки перетравлюється йогурт? Приблизно 2 години.
  • Для ласунів: скільки перетравлюється морозиво? Процес займає 2,3 години.
  • Скільки перетравлюється варене яйце – 2,2 години. А яєчний білок? Ті ж показники.
  • Скільки перетравлюється яєчня залежить від обсягу. Блюдо з двох крутих яєць – 2-3 години.
  • Скільки перетравлюється омлет? Трохи більше 2 годин.

Борошняні вироби

  • Час перетравлення хліба в шлунку залежить від сорту борошна: від 3,1 години (пшеничний) до 3,3 години (житній).
  • Питання, скільки перетравлюються хлібці, скрутний. У продукті дуже баг
    ато клітковини (100 грам = 4 буханки житнього хліба), яка довго засвоюється.
  • Скільки перетравлюються макарони? Приблизно 3,2 години.

Солодощі (мед, горіхи, шоколад)

  • Скільки перетравлюється зефір – 2 години.
  • Час перетравлення шоколаду складе 2 години.
  • Скільки перетравлюється халва? Приблизно 3 години.
  • Арахіс, як і інші горіхи, перетравлюється в середньому 3 години, проте процес можна прискорити, якщо продукт потовкти і розмочити.
  • Візьмемо сухофрукти. Час перетравлення варіюється від 2 годин (родзинки, фініки) до 3 (чорнослив, груша).
  • Час перетравлення меду становить 1,2 години.
  • Кава з молоком не перетравлюється, так як танін і білки молока утворюють неусваіваемая емульсію.
  • Час перетравлення чаю в шлунку складе близько години.
  • Скільки часу вода знаходиться в шлунку? Разом з їжею – близько години. Рідина, випита на порожній шлунок, відразу потрапляє в кишечник. Засвоюється за один прийом близько 350 мл (стосується води і їжі).
  • Скільки перетравлюється суп? Овочевий бульйон – 20 хвилин, м`ясні – залежить від основи і інгредієнтів, складно визначити.

Час перебування їжі в шлунку людини – величина вкрай непостійна, проте її легко можна взяти під контроль. Дотримуйтесь простих правил прийому їжі, поєднуйте відповідні за часом інгредієнти, щоб уникнути перевантаження шлунково-кишкового тракту і викликання бродіння, вибирайте правильний час. Здоровим бути просто.

Найефективніший засіб в боротьбі з курінням

За 1 курс повне позбавлення від куріння! Новітнє засіб на основі екстракту лікарських трав і вітамінів. Після прийому поліпшується самопочуття, відбувається очищення організму без набору зайвої ваги.

  • Таблиця продуктів з негативною калорійністю
  • Білки, жири, вуглеводи як збалансувати харчування?
  • Правила правильного харчування і дієти
  • Швидкість засвоєння протеїнів
  • Дієта по шелдон
  • Будь-яка дієта марна при неправильному травленні
  • Продукти, багаті цинком – список
  • Коли краще їсти фрукти?
  • Продукти для поліпшення травлення
  • Причини різкого схуднення
  • Ощелачивающие продукти: таблиця
  • Скільки води в день потрібно пити при заняттях спортом
  • Скільки часу можна пити воду після тренування і скільки можна вживати?
  • Скільки протеїну засвоюється за один прийом їжі?
  • Чи можна пити алкоголь при гастриті?
  • Вітамін b12 і вегетаріанство
  • Щоб схуднути не сідайте на дієти
  • Кефір для схуднення. Як схуднути за допомогою кефіру
  • На замітку бажаючим схуднути: ці продукти знижують апетит
  • Ось чому не можна їсти огірки та помідори в одному салаті!
  • Суть роздільного харчування – плюси і мінуси